Elitserietipset (Plats 7-12)

Här kommer då även lite tankar om lagen som jag tror kommer att husera i den nedre delen av tabellen under den kommande säsongen. Som jag tidigare nämnt så är det otroligt svårtippat i år. Så bli inte ledsen i ögat om jag tippar ditt favoritlag långt ner. Allt kan hända i ishockey.

Tabellen igen då.

1. Luleå
2. Skellefteå
3. HV71
4. Brynäs
5. Färjestad
6. Linköping
7. Frölunda
8. Växjö

9. Modo
10. AIK

11. Rögle
12. Timrå

På sjundeplats i årets elitserie tror jag att vi kommer hitta Frölunda. Även Frölunda har fått behålla en väldigt stor del av fjolårets trupp samtidigt som man har fått in några intressanta nyförvärv. Det stora utropstecknet torde väl vara ”problembarnet” Dick Axelsson som efter en misslyckad sejour i Modo nu har sökt sig vidare till Göteborg. Axelsson är en riktig artist när allt stämmer för honom, men han känns även som en typisk ”humörspelare”. Tillkommit har även tidigare Färjestadsspelaren Fabian Brunnström gjort. Brunnström har en del matcher i NHL på sin meritlista, de flesta av dem i Dallas Stars. En spelare som förväntas producera en del poäng, givetvis.

På målvaktssidan har man tvingats till förändringar. Succédansken Fredrik Andersen bestämde sig för att pröva lyckan i Nordamerika, detsamma gäller för andremålvakten Magnus Hellberg. Frölunda får istället hoppas på att den allsvenska duon Galbraith/Hudacek växer in ordentligt i elitseriekostymen. På förhand så känns det som om Frölunda har ett av seriens svagare målvaktspar.

********************************************************************************

Växjö Lakers gjorde en strålande första säsong i elitserien och var bara någon poäng från att ta sig till slutspel. Det som talar emot att Växjö ska lyckas den här säsongen är väl att den andra säsongen i elitserien ofta anses vara den svåraste. Den här placeringen är nog den jag är mest skeptisk till. De två viktigaste spelarna för Växjö i vinter blir helt klart rutinerade målvakten Fredrik Norrena och målsprutan Robert Rosén som återvänder till klubben. Det ska bli spännande att se hur det går för Växjö under deras andra säsong i eliten. Får man ihop allt så spelas det slutspelshockey i Vida Arena nästa år.

********************************************************************************

MoDo känns också som ett frågetecken. I min mening kan deras säsong bli allt mellan himmel och helvete. Placeringen baseras en del på de tunga skador som klubben drabbats av tätt inpå säsongsstarten. Att klubben får klara sig utan Påhlsson och Ritola i början av serien kan mycket väl påverka slutplaceringen. Tungt ansvar kommer att ligga på firma Sundström/Skröder tillsammans med Ladislav Nagy. Backsidan ser stabil ut och det ska bli spännande att se vad den NHL-meriterade kanadensaren Kyle Cuminskey kan prestera i elitserien. Tveksamhet på målvaktssidan där man har värvat Alsenfelt ifrån Växjö tillsammans med Bernhard Starkbaum från Österrikiska Villacher. Flipp eller flopp?

********************************************************************************

AIK då? Jag tror att det är blir lite av ett mellanår för AIK. Klubben har tappat skyttekungen, poängligavinnaren, Sveriges bästa målvakt och Sveriges bästa tränare. Ersatt har man såklart försökt göra så gott det går. Broc Little, Esa Pirnes, Björn Melin och Daniel Larsson är förstås allihopa väldigt kompetenta spelare. Men jämfört med vilka spelare man tappat så ser det inte speciellt ljust ut. Framför allt så tror jag att Larsson får svårt att leva upp till den nivå som AIK kommit att förvänta sig av Viktor Fasth de senaste säsongerna. Det är också svårt att blunda för det jobb som Roger Melin gjorde för klubben. Per-Erik Johnsson har även han mycket att leva upp till.

********************************************************************************

Under kvalseriestrecket så hittar vi årets nykomling Rögle som nog chockade alla när man tog steget upp till elitserien igen på bekostnad av Djurgården. Rögle har värvat smart, men som nykomling så lär man få det kämpigt i vinter. Orutinerade tränaren Dan Tangnes har en rejäl utmaning framför sig om klubben ska lyckas undvika kval. Det som talar för Rögle är att ingen tror på dem. Laget kommer kunna spela utan press och kanske också kan utnyttja eventuell underskattning från de andra lagen. Därmed inte sagt att det saknas talang i laget. Brithén och Jakob Lilja är två yngre spelare som ska bli intressanta att följa i vinter. Mike Iggulden och Martin Gerber är två riktigt bra värvningar som klubben gjort. Det krävs nog att dessa två herrar ska prestera på topp för att Rögle ska kunna undvika kvalserien.

********************************************************************************

Som så många andra så ger jag inte Timrå några större chanser i årets serie. Förra årets slagpåse blev avsågade tidigt under serien och det är inte mycket som tyder på att det kommer sluta annorlunda i år även om laget gjorde en väldigt stark kvalserie. Det största problemet jag ser när jag tittar på Timrås laguppställning är den totala avsaknaden av spets. Som jag ser det så har inte Timrå en enda forward som skulle kunna ta plats i något av de andra lagens förstaformationer. I ett lag med fyra tredjekedjor så är det rätt uppenbart att Timrås hopp är att få laget att växa som ett kollektiv. Med andra ord måste man alltid spela som ett lag i och med att man saknar några riktiga fixstjärnor. Kanske kan det yngre gardet med Friberg och Boyce i spetsen få stora roller i det här laget? Svag backsida, orutinerad huvudtränare och halvdana målvakter. Det är inte mycket som talar för Timrå.

Om Andreas

Hockeyfanatiker med rötterna i Norrbotten.
Detta inlägg publicerades i Allmänt och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna en kommentar